Yaz Aylarında Petek Temizliği Nasıl Yapılır?

Yaz aylarında petek temizleme ile alakalı bilmenizi istediğimiz şu ki bu iş kış başında yapıldığında çok daha sağlıklı olduğudur. Petek temizliği ve bakımı özellikle yaz aylarında yapılması daha sağlıklı bir işlemdir. Çünkü durağan su maalesef çamurumsu bir hal alır ve peteklerinizin dibine çökerek kış döneminde yüksek faturalar ve ısınmayan evler ile karşı karşıya kalırsınız. Lakin kışa girmeden önce yapılan petek temizleme işlemi ile çok daha iyi bir randıman almanız mümkün olduğudur ve çok daha verimli bir kış süreci geçirebileceksiniz. Bu yüzden yaz aylarında petek temizleme yaptırmak isteyenler petek temizliğini kış aylarına girmeden önce yaptırmayı tercih etmeleridir. Isınma veriminin daha yüksek hale gelmesi için peteklerin temizlenmesi şarttır çünkü kirlendikleri zaman yeterli miktarda ısı vermezler. Kış aylarında düzenli olarak kullanıldığı için temizlenme işleminin yaz aylarında yapılması önerilir.

Kalorifer peteklerinin de düzenli ve yüksek ısı verebilmesi için temizlenmesi şarttır. Temizleme işlemini profesyonel kişilerin yapması önerilir. Kalorifer peteği temizliği için yaz ayları daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Kış aylarında düzenli ve yoğun ısı kullanımından dolayı peteklerin temizlenmesine olumlu bakılmaz.

KALORİFER PETEĞİ NASIL TEMİZLENİR?
Kalorifer petekleri kapatılır.
Elektrikli süpürge ile peteklerin arasındaki tozlar temizlenir.
Kaloriferin altına havlu serilir.
Peteklerin içerisine girebilecek sopaya bez sarılır ve sabitlenir.
Kaloriferin üstünden alt tarafına doğru iterek kirlerin havluya dökülmesi sağlanır ve bu işlem tüm petek aralarına yapılır.
Kovaya ılık su koyulup sabun dökülür ve köpürtülür.
Başka temiz bir bez sabunlu suya batırılır ve nemli olacak kalacak şekilde suyu sıkılır.
Nemli bez ile peteğin dış kısmı silinir.
Paslanmasının önlenmesi için petekler kurulanır.

KALORİFER PETEĞİ TEMİZLEMENİN PÜF NOKTALARI
Peteğin araları ve arkası önce elektrikli süpürge ile sonra da bez ile temizlenir.
Peteğin önü sabunlu suyla silinir, sonra temiz ve kuru bir bezle kurulanır.
Paslanan kaloriferler içinse petekteki kirli su boşaltılır ve içi temiz su ile yıkanır.

HANGİ DURUMLARDA KALORİFER PETEKLERİ TEMİZLENMELİ?
3 yıl ve üzeri sürede temizlenmediyse,
Peteklerin altı ısıtmıyorsa,
Kombi ayarı yüksek olduğu halde ısı yaymıyorsa,
Peteğin yarısı ısınıp yarısı soğuksa,
Filtresi sürekli tıkanıyorsa.

MAKİNA İLE PETEKLERİN İÇ TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR
Petek radyatör kalorifer temizlemenin nasıl yapılacağı aşama aşama aşağıda sıralanmıştır.

1. Kombi kapatılır.
2. Kombi su giriş vanaları kapatılır.
3. Tüm radyatörlerin giriş ve çıkış vanaları kapatılır.
-Amaç: Temizlik esnasında tesisattan çıkacak kireç tortu gibi maddelerin kombinin içerisinden dolaşarak filtreleri eşanjör, sirkülasyon pompası gibi hassas malzemeleri tıkaması yada bozmasını engellemektir.
4. Petek Temizleme Makinesi banyodaki havlupan ya da petek sökülerek onun yerine tesisata bağlanır.
-Makineyi tesisatın herhangi bir yerinden ya da kombinin altından da tesisata bağlayabilirsiniz. Ancak banyodan bağlamamızdaki sebep temizlik yaparken hem temiz su musluğu lazım hem de bir pis su gideri olması gerekiyor. Bunları aynı anda bulabileceğimiz en uygun yer banyodur. Aynı zamanda temizlik yaparken oluşacak kirlenmenin temizlenmesi kolaydır. Halı veya parke üzerinde temizlik yaparken dökülecek su ya da kimyasal temizleme sıvısı zararlara neden olabilir.
5. Kombi kapatılıp makine bağlantıları yapıldıktan sonra bütün petekler açık bir şekilde 10 dakika makinanın çalıştırılması sağlanır.
6. Temiz su musluğu açılarak makinaya temiz su alınır, makinede temiz suyu tesisata basarak kaba pisliğin atılmasını sağlar. Tesisattaki kaba pislik ve çamurlaşma tamamen atılana kadar işleme devam edilir.
7. Tüm tesisattaki kaba pislik atıldıktan ve tesisat temiz suyla doldurulduktan sonra tahliye ve temiz su dolum hortumları sökülür.
8. Tesisattaki ve makine içerisindeki su 30-40 °C‘ye kadar ısıtılır.
Amaç: Tesisattaki kireç tortuların yumuşatılması ve kimyasalların sıcak suda daha etkin temizlik yaptığından dolayı.
9. Tesisat temizleme için geliştirilmiş petek temizleme kimyasalı tesisatın büyüklüğüne göre hesaplanarak tesisata yeteri oranda kimyasal eklenir. Kimyasalın oranı 1/100‘dür, yani 1 litre kimyasal 100 litre suya kadar seyreltilebilir.
10. Petek Temizleme Kimyasal eklendikten sonra tesisattaki suyla karışması için bütün petekler açıkken 5-10 dk.makine çalıştırılarak sirkülasyon yapılır.
11. Kimyasal tesisata yayıldıktan ve suyun sıcaklığı ayarlandıktan sonra, tesisattaki bütün peteklerin vanaları kapatılır ve sadece tek bir peteğin vanaları açılarak temizlik işlemine başlanır.
12. Açık olan petek iyice temizlendikten sonra kapatılır ve bir sonraki petek açılarak sırasıyla bu şekilde devam edilir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.