Sıcak Su Akıyor Petekler Isınmıyor

25-11-2020 16:26
Sıcak Su Akıyor Petekler Isınmıyor

Kombiler konforlu hayatın vazgeçilmez tek parçası durumuna gelmiştir. Bu konforlu hayatın sürdürülebilir olması için derli toplu bakımların yapması şarttır. Bazı durumlarda suistimal ettiğimiz bakımların negatif neticeleri konforlu yaşamımızı sekteye uğratabilir.

Kombinin Musluk Suyunu Isıtıp Petekleri Isıtmamasının Nedenleri
Kombiden Kaynaklanan Sorun:
Kombiler ısıtma sistemlerimizin merkezdir. Isınmamız ve sıcak su gereksinimiz kombi doğrulusunda karşılanır. Kombi içindeki cihazlardan rastgele biri çalışmazsa, meseleler ortaya gelmeye başlar.

Üç Yollu Vananın Arızalanması
Her kombide üç yollu vana bulunmaz. Çift eşanjörlü kombilerde tespit edilen üç yollu vanalar; sıcak su gereksinimi olduğunda, peteklere giden suyu kesip musluklara yönlendiren tek parçadır. Bozulması halinde, ya musluk suyu ısınmaz veyahut musluk suyu ısınırken peteklerinde aşırı ısınmasına neden olur.

Sirkülasyon Pompasının Arızalanması
Sirkülasyon pompası peteklere suyu pompalamakla misyonlu olan parçadır. Bu parçanın bozulması halinde peteklerde ısınma meselesi ortaya gelir. Kombi musluk suyunu ısıtıyor petekleri ısıtmıyorsa, sirkülasyon pompası muayene edilmeli.
Yukarda oluşan iki sorunda da kombi servisi çağrılmalıdır. Servis elemanı araştırmaları yaptıktan ardından sizlere mevzu ile ilgili malumat verirler.

Peteklerde Hava Olduğundan Kaynaklanan Sorun:
Kombi musluk suyunu ısıtıyor petekleri ısıtmıyorsa, peteklerde hava olabilir. Peteklerde tespit edilen havadan kaynaklı petek içerisinde su dolaşımı engellenir ve petekler ısınmaz. Sıcak su akıyor petekler ısınmıyorsa ilk yapmanız lüzumlenen peteklerin havasını muayene etmek olmalıdır.
Peteklerin havasını alabilmek için pürjör anahtarına gereksiniminiz vardır. Elinizde pürjör anahtarı yok ise düz tornavida ile de bu prosedürü gerçekleştirebilirsiniz. Elinize küçük tek kap alarak, peteklerdeki pürjör vanasının altına tutunuz. Pürjör anahtarı ya da düz tornavida ile pürjör vanasını gevşetiniz. Yarım tur ya da çeyrek tur gevşetmeniz kafi olacaktır. Su akıncaya kadar vanayı açık tutunuz. Su geldikten ardından pürjör vanasını sıkıca kapatınız.
Sırayla bu prosedürü tüm peteklere programınız halinde, tüm peteklerin havasını almış olursunuz.

Kombi Basıncından Kaynaklanan Sorun:
Kombinin vazifesini düzgün yapılması için, kalorifer tesisatı içerisinde gezinen suyun basıncının ortalama 1,5 – 2 bar basınçta olması gerekir. Bu değerde olması hem kombi pompasını yormaz hatta enerji tasarrufu sağlar.
Kombi basıncı, kalorifer tesisatında tespit edilen su kaçağından kaynaklı sıklıkla düşebilir. Kombi basıncı belirlenmiş tek seviyenin altına düşerse, kombi çalışmayı durdurur. Kombi sıcak su vermeye devam eder fakat petekleri ısıtmaz. Sıcak su akıyor petekler ısınmıyorsa, kombinin basıncını muayene ediniz. Böylece meselenin kombi basıncından kaynaklı olup olmadığını anlarsınız.

Peki, kombi basıncı hangi sebeple düşer:
Kombi basıncı 2-3 ayda tek yarım bar kadar düşmesi alışılmış olan tek durumdur. Bunun sebebi kombi içindeki suyun buharlaşmasıdır. Bu gibi hallerde, kombi altında tespit edilen su destek vanasını açarak kombiye su takviyesi yapıp meselesi hızlıca çözmüş olursunuz.
Eğer kombi basıncı sıklıkla düşüyorsa, kalorifer tesisatınızda su kaçağı olabilir. Kalorifer tesisatındaki su kaçakları, ağ borularında oluşan su kaçaklarına benzemez. Ağ suyunun basıncı yüksek bulunduğu için, ağ borularında oluşan su kaçağı erken fark edilebilir. Fakat aynısı vaziyet kalorifer boruları için geçerli değildir. Kombide tespit edilen suyun basıncı düşük bulunduğu için, oluşan su kaçağı fazla zaman fark edilmeyebilir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.