Petek Temizliği Nasıl Yapılır

Petek Temizliği Nasıl Yapılır?


Kış geldiğinde vazgeçilmez bir hizmet olan petek temizleme yaz geldiğinde unutulan hizmetler arasındadır. Yaz aylarında çalışmayan ve sirkülasyon olmayan kalorifer tesisatında çamurlaşma, tortu tabakası oluşumu ve korozyon oluşumu daha hızlı olacaktır. Peteklerin temizleme işlemi yapıldığında, kalorifer tesisatında ve petek kanallarında oluşan pislikler, petek temizleme makinesi ve  kimyasalı ile çözülüp, petek temizleme videosunda görüldüğü üzere çamurlaşmış paslı su tesisat dışına çıkarılmaktadır. Bu uygulama ile tesisatta dolaşımda olan su yenilenmekte, kombi arızalarının önüne geçilmekte ve ısınmada maksimum verim sağlanmaktadır.

 

 

 

Petek radyatör kalorifer temizlemenin nasıl yapılacağı aşama aşama aşağıda sıralanmıştır.


1. Kombi kapatılır.


2. Kombi su giriş vanaları kapatılır.


3. Tüm radyatörlerin giriş ve çıkış vanaları kapatılır.


-Amaç: Temizlik esnasında tesisattan çıkacak kireç tortu gibi maddelerin kombinin içerisinden dolaşarak filtreleri eşanjör, sirkülasyon pompası gibi hassas malzemeleri tıkaması yada bozmasını engellemektir.


4. Petek Temizleme Makinesi banyodaki havlupan ya da petek sökülerek onun yerine tesisata bağlanır.

 

-Makineyi tesisatın herhangi bir yerinden ya da kombinin altından da tesisata bağlayabilirsiniz. Ancak banyodan bağlamamızdaki sebep temizlik yaparken hem temiz su musluğu lazım hem de bir pis su gideri olması gerekiyor. Bunları aynı anda bulabileceğimiz en uygun yer banyodur. Aynı zamanda temizlik yaparken oluşacak kirlenmenin temizlenmesi kolaydır. Halı veya parke üzerinde temizlik yaparken dökülecek su ya da kimyasal temizleme sıvısı zararlara neden olabilir.


 

 

 

5. Kombi kapatılıp makine bağlantıları yapıldıktan sonra bütün petekler açık bir şekilde 10 dakika makinanın çalıştırılması sağlanır.

 


 

 

 

 

6. Temiz su musluğu açılarak makinaya temiz su alınır, makinede temiz suyu tesisata basarak kaba pisliğin atılmasını sağlar. Tesisattaki kaba pislik ve çamurlaşma tamamen atılana kadar işleme devam edilir.


7. Tüm tesisattaki kaba pislik atıldıktan ve tesisat temiz suyla doldurulduktan sonra tahliye ve temiz su dolum hortumları sökülür.


8. Tesisattaki ve makine içerisindeki su 30-40 °C‘ye kadar ısıtılır.

 


 

 

Amaç: Tesisattaki kireç tortuların yumuşatılması ve kimyasalların sıcak suda daha etkin temizlik yaptığından dolayı.



 

 

 

9. Tesisat temizleme için geliştirilmiş petek temizleme kimyasalı tesisatın büyüklüğüne göre hesaplanarak tesisata yeteri oranda kimyasal eklenir. Kimyasalın oranı 1/100‘dür, yani 1 litre kimyasal 100 litre suya kadar seyreltilebilir.


10. Petek Temizleme Kimyasal eklendikten sonra tesisattaki suyla karışması için bütün petekler açıkken 5-10 dk.makine çalıştırılarak sirkülasyon yapılır.


11. Kimyasal tesisata yayıldıktan ve suyun sıcaklığı ayarlandıktan sonra, tesisattaki bütün peteklerin vanaları kapatılır ve sadece tek bir peteğin vanaları açılarak temizlik işlemine başlanır.


12. Açık olan petek iyice temizlendikten sonra kapatılır ve bir sonraki petek açılarak sırasıyla bu şekilde devam edilir.



 

 

 

 

Soru: Neden bütün petekler açık şekildeyken temizlik yapmıyoruz ?


Cevap: Buradaki amaç yüksek debinin tek peteğe verilerek verimli bir şekilde temizlik yapılmasıdır. Bütün petekler açık şekilde temizlik yaptığımızda basınçlı su en yakın petekten geri dönecektir ve sonraki petekler istenilen şekilde temizlenemeyecek veya sonraki peteklerde iyi bir süpürme etkisi olamayacağı için sökülen pislikler dışarı atılamayacaktır.



 

petek temizliği nasıl yapılır?

 

 

13. Tüm peteklerdeki temizlik işlemi tamamlandıktan sonra durulama işlemine geçilir. Durulama işlemine başlamadan petek temizleme makinesinin filtresi temizlenir, sisteme temiz su basılarak sistemdeki kimyasallı ve pis su atılır. Tesisatta, kireç, tortu, çözelti ve kirli ve kimyasallı su kalmayana dek durulama yapılır.


 petek temizleme

 

14. Tesisata temiz su beslemesi bittikten sonra sistem koruma kimyasalı ilave edilir. Sistem koruma kimyasalı tesisatınızda ve kombinizde bulunan bütün parçaları korur, korozyona uğramasını engeller. Sudan gelen kirliliklerin oluşmasını geciktirir ve sisteminizin daha uzun süreli temiz kalmasını sağlar. Böylece tesisatınızın ve kombinizin ömrü uzamış olur. kirlilik oluşumu gecikeceğinden doğal gaza daha az para ödersiniz.


Sistemi kombiye bağlamadan önce kombi filtresi de temizlenir. Daha sonra kombi bağlantıları yapıldıktan sonra kombi çalıştırılır ve sistem basıncı 1.5 bar olana kadar su takviyesi yapılır.

petek temizleme nasıl yapılır


15.Kombi çalıştırıldıktan sonra bütün peteklerin havası alınır ve peteklerin ısınması kontrol edilir.


16. Temizliğin tamamlanması genellikle 2-3 saat sürmektedir.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.