Kalorifer ve Petek Temizliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kalorifer ve Petek Temizliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kalorifer ve Petek Temizliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Soğukların gelmesiyle birlikte evde değişimler de başladı. Evlerimizdeki kışlık hazırlıklar tam gaz devam ederken soğuklara hazır olmamız gerekir. Örnek olarak evlerimizdeki ısıtma sistemlerimizin yani kalorifer peteklerinin temizliğini yapabilirsiniz. Peki kapalı bir sistem olan kalorifer peteklerinin temizliği nasıl yapılmalıdır? Bu işlemleri yapmadan evvel dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Kalorifer ve Petek Temizliği Neden Önemlidir?
Peteklerin ısıyı yayması, peteklerin içinden geçen sıcak suyun akışıyla oda içine ısıyı yayması sayesinde gerçekleşir. Ancak borularda bulunan nem, kaloriferde zamanla pas ve kir birikmesine ve boruların dibine çökmesine neden olmaktadır. Bu çökmüş birikintiler nedeniyle tıkanan borular peteklerin yeterince ısınmamasına sebep olmaktadır. 

Peteklerimizdeki bu pislikleri arındırmazsak, o zaman evlerimizde ideal ısıyı elde edemeyiz. Evlerimizi verimli bir şekilde ısıtamazsak, ısınmamız için daha fazla enerji ve yakıt harcanacağından dolayı faturalarımızı normalin üzerinde gelecektir.

Sisteminizi temizlediğiniz takdirde kombimizin düşük derecede çalıştırmamız bile evi yeterince ısıtmasını sağlayacaktır. Kombi pompası daha az çalışacağı için, kombinin ömrünü de uzatmış oluruz. Aynı zamanda kombiye en uzak radyatörün bile daha verimli ısınmasını sağlamış olacağız.

Petek Temizleme Makinası Yöntemi ile Temizleme
Paslanan peteklerin derin temizlenmesi için evdeki geleneksel yöntemler yeterli gelmeyecektir. Bunun için petek temizleme makinesi kullanılmalıdır. Bu noktada profesyonel yardıma ihtiyacınız olabilir.

Aynı başlangıç işlemlerinden sonra boşaltılan ve sökülen radyatör petek temizleme makinesi hortumuna bağlanır. İkinci hortumun ucu da radyatör vanasına ve klozete açılacak şekilde yerleştirilir. Makineye su vermek için en yakın musluktan yardım alınabilir. Makineyi suyla doldurduktan sonra da makine çalıştırılır. İçindeki pislik giderildikten sonra kimyasal temizleyiciler eklenen makine, peteğin içini tümüyle arınacak şekilde temizler. Peteği yeniden kombiye bağladıktan sonra, basıncı ayarlayarak içindeki kimyasalın sistemde dolaşmasını sağlayabilirsiniz.

Kalorifer Peteğinin Çürümesini Nasıl Önlersiniz?
Kaliteli dökümden yapılmış ve kaliteli bir kimyasal karışımla boyanmışsa çürümesi zordur. Ancak radyatörlere özenli şekilde bakım yapmaz ve kullanmazsanız çürüme sorunu yaşayabilirsiniz. Öncelikle peteğin üstüne asla ıslak veya nemli kumaş yerleştirilmemelidir. Bu devamlı bir nem oluşturacağı için paslanmaya sebebiyet verebilir. 

Yazıda bahsettiğimiz petek temizleme makinası ile petek temizliği yöntemi de petek çürümesini önlemenin en önemli yoludur. Peteğin ömrünü azaltan şey esasen pas ve kirecin içinde olmasıdır.

Petek Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?
Soğukların yaklaşmasıyla kullanmaya daha da ihtiyaç duyduğumuz kaloriferlerin temizliği önemlidir. Bunu gerçekleştirerek boşaltılan ve temizlenen petekler sene içinde daha verimli çalışmaya başlayacaktır. Bu temizliği düzenli şekilde iki senede bir yaptırmak evdeki enerjinin verimli şekilde kullanılmasını sağlar.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.