En İyi Radyatör Petek Markaları Nelerdir

11-08-2021 12:20
En İyi Radyatör Petek Markaları

Kombilerin tesisatlara sıcak su pompalaması ile radyatörlerin (peteklerin) ısınmasını sağlayan sistemlere radyatör petek denir. En çok merak edilenler arasında hangi radyatör petek daha iyi ısı verir sorusu sorulmaktadır. Sizler için en iyi radyatör marka ve modelleri konusunu ele alacağız.

Radyatör Petek Modelleri Nelerdir?
  • Alüminyum petek
  • Sac petek
  • Döküm petek
  • Havlupan
  • Dekoratif panel
  • Yerden ısıtmalı sistemler

Panel Radyatörlerin Döküm Radyatörler Arasındaki Farkları Nelerdir?
Panel radyatörlerin özelliği sac ve alüminyum içerdiğinden dolayı ısı ortama daha çabuk yayılmaktadır. Böylelikle odalar daha hızlı ısınmaktadır. Panel radyatörler, döküm radyatörlere göre daha hafif ve kolay taşınabilirdirler. Aynı zamanda panel radyatörlerin kurulumu basit ve pratiktir.

Isı yayma gücü yüksek olan panel radyatörler enerji tasarrufu sağlamaktadır. Doğalgaz faturasının döküm radyatöre göre daha hesaplı olduğu aşikardır. Döküm radyatörler ısıyı kendi içerisinde tutarlar ve ortama yeteri kadar ısıyı yayamazlar. Isınma süreleri daha uzundur ve daha fazla enerji sarfederler.

Döküm peteklerin içerisi daha fazla kirlenmekte özellikle peteğin alt dibinde balçık oluşumu daha fazla olmaktadır. Balçıklanma peteklerin ısınmasını zorlaştırır ve sürekli olarak petek temizliğine ihtiyaç duyulur.

Panel radyatörler yeni evlerde tercih edilmektedir, hem dekoratif görünüş açısından hem de hafif olması nedeniyle daha çok tercih edilmesine sebep olmuştur. Bu sayede en iyi radyatör marka ve modelleri hakkında ön bilgi edinmiş olduk.

Petek Isı Hesabı & Kaç Petekle Isı Sağlanır?
Kombi veya kalorifer sistemi takılacak olan yerin ısınması için gerekli petek sayılarını önceden belirlemek gerekir. Oturduğunuz yer bodrum kat daire ve teras kat gibi yerler ise ortalama %10-20 arası değere ilave edilerek hesaplanması gerekir. Çünkü teras ve zemin kat gibi alanlarda ısı kaybı daha fazla olabilir.

Metre hesabı: 10-15 m2 bir odanın rahatlıkla ısınabilmesi için 1 metre genişliğinde 60 cm. yüksekliğinde bir petek gerekmektedir. 1 metre 60 cm. bir petek yaklaşık 1800 kcal ısı vermektedir.

Metreküp kalori (ısı) hesabı: Petek ısı kalori hesabı ortalama olarak 1 metreküp başına 30–45 Kcal/saat enerji harcayarak ısı elde edilir.

Radyatör Peteklerin Garanti Süresi ve Kullanım Ömrü
Panel radyatör petekler minimum 10 yıl ile maksimum 15 yıllık kullanım ömrüne sahiptir. Alüminyum ve sac metal karışımdan üretilirler. En çok adı duyulan alurad petekler, ilk alüminyum petek modelinin alurad markası ürettiği için halk adında alurad petek olarak bilinirler.

Peteklerin Kullanım Ömrünü Azaltan Etkenler
Peteklerin uzun süredir kullanımı olduğu için petek diplerinde pas ve tortulaşma olmaktadır. Peteklerin profesyonel firmalar yardımıyla en az 2 yılda 1 kere olmak üzere petek temizliği yaptırılması gerekmektedir. Çünkü uzun süre petek temizliği yapılmadığında içerisindeki pas ve tortulaşma temizlenmesi için daha fazla tahribat gerekir. Bu durumda peteklerin kullanım ömrünü azaltmaya neden olur.

Petek temizliği yapılırken petek koruyucu ve kimyasal ilave edilmektedir. Her yıl vaktinde yaptırılan petek temizliği sayesinde peteklerin ömrü uzamaktadır.

Peteklerin Ömrünü Uzatmak İçin
Peteklerin ısınmamasından şikayetçiyseniz petek temizliği vakti gelmiş demektir. Vaktinde yapılan petek temizliği ilerleyen yıllarda olası problemlerin önüne geçmenize katkı sağlar. Petek temizliği için çağıracağınız firmayı ve kullandığı makinayı önceden araştırmanız gerekir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.