Petekleri Kendim Nasıl Temizlerim

Petek Temizliğini Kendimiz Nasıl Yaparız? Peteklerin İçi Nasıl Temizlenir?


Petekler, ısınmayı sağlayan günümüzün kolay araçlarından bir tanesidir. Isı veriminin iyi bir şekilde sağlaması ve istenilen sıcaklığa getirilmesinin bir el hareketiyle sağlanması gibi birçok kolay yöntemi bulunmaktadır. Petekleri kendim nasıl temizlerim konusunda bazı adımlar vardır.


Evet petek nasıl temizlenir? güzel bir soru fakat bu adımlar el beceresi, itinalı çalışma ve bazı kırma işlemlerini gerektirecektir. Ayrıca kalorifer peteklerinin su ile yıkanması için yerinden sökülmesi durumları da ilkel yöntemler için kullanılan petek temizliği unsurlarını oluşturmaktadır.


Kalorifer Temizliği Nasıl Yapılır? Petek temizliği, manuel ve petek temizleme makinesi ile olmak üzere 2 ayrı yöntemle yapılabilir.


 

evde petek temizliği nasıl yapılır(pratik ve kolay yöntem), paslanmış petekler nasıl temizlenir

Manuel Temizleme Yöntemi


1-Kombiler kapatılmalıdır,

 

2-Balkonda ya da banyolarda suyu tahliye edebilmek için vanalar bulunmaktadır. Bu vanalardan suyun boşaltılması gerekmektedir.

 

3-Boşaltma işlemi biter bitmez, kombiye giriş vanaları olarak bilinen 2 tane filtre bulunmaktadır.

 

4-Buradaki vanaların, anahtar ile açılması ve içerisindeki süzgeçlerin çıkartılması gerekmektedir. Bu süzgeçler, çamaşır suyu doldurulmuş bir kabın içerisinde atılmalıdır.

 

5-Petekleri kendim nasıl temizlerim konusunun sonrasında peteklerdeki radyatör vanalarının altlı ve üstlü olacak şekilde kapatılmaları gerekmektedir. Buradaki işlemin sebebi petekleri yerinden çıkartmaktır. Bu yüzden, vana bağlantılarındaki rekorların açılması gerekmektedir. Sonrasında vanalar ayrıldığında bir el ve kas kuvveti ile yavaşça peteğin yerinden yukarıya doğru çıkartılması gerekir.

 

6-Petek yerinden çıkartıldığında, yıkanacak alana taşınırken dikkatli olunması şarttır. Ayrıca bir küvet ya da balkona peteğin direk olarak taşınılması gerekmektedir. Petekleri kendim nasıl temizlerim konusunda burası işin ağır ve zahmetli kısmını oluşturmaktadır.

 

7-Petek taşındıktan sonra peteklerin vana girişlerine, çeşme ve hortum bağlantısında yani hortumun bu vananın girişine getirilmesi gerekmektedir. Suyun buradaki basıncı önemlidir bu yüzden hortumla elinizden geldiğinde yüksek bir tazyikli verilmesi şarttır. Bu nedenle petek temizliği nasıl yapılır konusunda burada dikkatli bir işlem yapılmalıdır. Bu yüzden daha sağlık bir iş için, 1 kişiye daha ihtiyaç duyulabilir.

 

8-Hortumla vana deliğinden su içine aktarıldığında diğer tarafından kirli bir su akacaktır. Bu aşamayı peteği diğer türlü çevirerek de uygulayarak, kirli suyun berrak suya dönüşmesini görene kadar sürdürülmelidir.

 

9-Petekleri kendim nasıl temizlerim konusunda evinizdeki petekleri bu şekilde sıra sıra temizleyebilirsiniz. Sonrasında petekleri yerine takar ve ilk başta çıkarmış olduğunuz süzgeci de yerine takabilirsiniz. Ardından 1,5 ya da 2 bar oranında su ekleyin ve tahliye vanasını açın. Burada doldurduğunuzu su tekrar akacaktır. Tam bir temizlikten emin olmak için yine aynı oranlarda su ekleyin. Vanaları kapatın ve peteklerin, havalarını almaya başlayın. Çünkü petek içerisindeki havalar, ısınma konusundaki verimi düşürmektedir. Hava alma işlemini petek pirjöründen su gelmeye başladığında durdurabilirsiniz.


Bu işlemler evinde kendi başına petek temizliği nasıl yapılır diye merak edenlerin uygulayabileceği sistemlerdir. Fakat çok fazla olumsuz yanı, yanlış bir adım sonrasında peteklerin yenilenmesi ya da kombiye zarar verme durumları bu işlem sırasında görülebilmektedir. petekler neyle silinir?


Petek Temizleme Makinesi ile Temizleme Yöntemi


Kalorifer peteği temizliği bu iş için uygun olan makine ve kimyasallarla yapılır. Kalorifer peteklerini temizlemek için en uygun yer banyolardır. Banyodaki radyatörü sökerek Petek Temizleme Makinesini buraya bağlayabilirsiniz.

 

 

 


Kalorifer peteğini temizlemek için şu adımları takip edebilirsiniz:


•Banyodaki radyatör sökülür


Petek Temizleme hortumunun bir ucunu makineye bir ucunu da söktüğünüz radyatörün vanasına takın


•İkinci hortumun bir ucunu radyatör vanasına bağlayıp diğer ucunu tahliye için klozetin içine koyun


•Tesisata su verebilmek banyodaki en yakın musluğu kullanın


•Şebeke hortumunu makineye bağladıktan sonra makineyi su ile doldurun


Bu işlemleri yaptıktan sonra tesisat borularının içinde birikmiş olan kirli suyu tahliye yoluyla dışarı atabilirsiniz.


Tesisat borusundaki kirli su temizlendikten sonra temizleyici kimyasal madde makinenin içine koyularak tesisata aktarılır.


Kombinin basıncını ayarlayıp peteklerin havasını alarak yaklaşık 1 saat kombiyi çalıştırarak kimyasal maddenin sistemde dolaşmasını sağlayabilirsiniz.



Petek Temizleme Kimyasalı madde yaklaşık 1 saat peteklerde dolaştıktan sonra bu maddenin tesisattan çıkartılması gerekir.


Normal bir dairede ortalama 
6 adet kalorifer peteği bulunmaktadır. Bu petekleri temizleme işlemi tesisatın kirlilik durumuna göre değişiklik göstermekle birlikte yaklaşık 2-3 saat sürmektedir.


Not:Eğer ki kombi ve kalorifer sisteminizin sağlıklı çalışmasını ve ömrünü uzatmak istiyorsanız periyodik bakımlarını yaptırmalısınız. Böylece hem kullandığınız enerjinin karşılığını alırsınız hem de daha fazla performans elde edersiniz.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.